top of page
  • Writer's pictureViktorija Graubina

Purvciema dzīvojamās ēkas

Updated: Feb 27, 2022

Desmitiem tūkstošu cilvēku mūsdienās Purvciemu sauc par savām mājām, un kopš padomju laikiem šis kļuvis par kārtējo tipisko ''guļamrajonu'', tomēr dažas dzīvojamās ēkas sev līdzi nes unikālus stāstus, ko vēlamies izstāstīt.


Mikrorajonu spozme un simbols - daudzstāvenes. No tām sastāv lielākā daļa mūsdienu Purvciema ainavas.


Dzīvojamā ēka Ieriķu ielā 60


Pirmajā brīdī šī ēka pēc izskata neatšķirtos no citām netālu esošām daudzstāvu dzīvojamajām ēkām, tomēr šai mājai ir visai interesants stāsts, ko nezin pat daudzi vietējie. Šo māju mēdz dēvēt arī par cietumnieku māju, jo to būvējuši iesolodzītie. Šāds specprojekts Rīgā un Latvijā tāds ir vienīgais. Ir dzirdēts stāsts, ka būvējot šo māju, cietumnieki sienās iemūrējuši tukšas pudeles, tāpēc vējainā laikā iedzīvotāji no sienām dzirdēja dažādas skaņas. Tomēr šī māja ir īpaša ne tikai ar saviem spoku stāstiem, mājas augšstāvā izbūvētas mākslinieku studijas- divstāvīgi dzīvokļi ar lieliem logiem un pasakainu skatu. Šādus dzīvokļus varēja iegūt tikai mākslinieki, parastajiem strādniekiem tādas ekstras nepiešķīra.




Purvciema Ķīnas mūris un Kremļa siena


Tautā par Ķīnas mūri un Kremļa sienu iesauktas 602. sērijas Padomju laika tipiskās 9 stāvu dzīvojamās mājas. Tās sāka celt 1970. gados un to robežas stiepjas, aizņemot lielāko daļu Dzelzavas ielas. Šīs mājas kalpoja kā pagājuša gadsimta jaunās arhitektūras idejas par izbēgšanu no masveida apbūves vientulības. Ķīnas mūra stāts tiek atklāts arī Kristas Burānes izrādē "Robežas". Taču Kremļa sienas sākuma mājai bija raksturīgs nosaukums “Brežņovka” , jo ilgus gadus uz tās bijis attēlots Brežņevs.




Dzīvojamās ēkas Madonas ielā


Iespaidīgās Madonas ielas 21. un 23. ēka nav nepamanāma Purvciema pilsētainavā. Celtas 1980. gados, šīs ir pirmās monolītbetona celtnes Rīgā. Tās bija jaunums Latvijas teritorijā, 16 un 18 stāvu augstās mājas, neparastās formas dēļ tika sauktas par kukurūzas vālītēm. Līdz pat 2007. gadam tām bija augstāko dzīvojamo ēku statuss Daugavas labajā krastā.



Purvciema vecākā māja


Celta 19. gs. beigās šī ir vecākā saglabājusies māja Purvciemā, kurā jau sešās paaudzēs mājo viena ģimene. Milzīgais kontrasts starp 20. gs. betona mūriem un šo mazo koka namiņu mīt šajā Purvciema stūrītī. Tādēļ arī ar šādu sirreālu skatu var lepoties mūsu mikrorajons.



Stāsts par dzīvošanu Purvciemā


''..toreiz, kad tikko ievācāmies jaunajā miteklī, es tur visu sakārtoju, satīriju. Arī bērnistabiņu, viss smuki, kātrīgi. Domāju- atstāšu logu vaļā, lai izvēdinās. Kad atgriezos, mani sagaidīja pārsteigums. Mazajā bērnu gultiņā gulēja kaķene ar visiem mazajiem kaķēniem, tik tikko dzimušiem. Kamēr es prom, tā iekāpusi pa logu, atradusi jauku vietiņu un piedzemdējusi- kas to būtu domājis! Nu ko, ārā jau nemetām uzreiz, satīrijām visu gultu, istabu. Tā es iepazinos ar šiem Purvciema kaķiem.''

Lai nokļūtu pie nākamā objekta, dodieties atpakaļ līdz Dzelzavas ielai.





87 views

Recent Posts

See All
bottom of page